1 miljoen stoelgangtests per jaar ter preventie van dikke darmkanker

donderdag 15 oktober 2020

1 miljoen stoelgangtests per jaar ter preventie van dikke darmkanker

donderdag 15 oktober 2020
De stoelgangtest ter preventie van dikke darmkanker redt jaarlijks zo’n 900 levens. Jaarlijks worden bij WAAK maar liefst 1 miljoen kits verzendklaar gemaakt. Dus wanneer je vroeg of laat een testkit ontvangt, weet dan dat dit de verdienste is van een team geëngageerde WAAK-medewerkers.

In 2013 startte de Vlaamse overheid in samenwerking met het CvKO (Centrum voor Kankeropsporing) met een bevolkingsonderzoek naar dikke darmkanker. Alle Vlamingen tussen 51 en 74 jaar krijgen om de twee jaar een screeningskit opgestuurd. Met die kit kunnen ze een staal nemen van hun stoelgang die ze vervolgens opsturen naar een laboratorium dat het staal gratis test op sporen van dikke darmkanker. De stoelgangtest kan op die manier zo’n 900 levens per jaar redden.

Samen met 4Werk, de overkoepelende organisatie van West-Vlaamse maatwerkbedrijven, ontwikkelde WAAK een carrousel op maat die medewerkers in staat stelt om de verschillende onderdelen van de testkits efficiënt en vlot in de houders te plaatsen om ze vervolgens in de omslagen te schuiven. Ondertussen is de oorspronkelijke carrousel geëvolueerd in een lijnopstelling met ‘vormschouders’ op maat van de testkit waardoor het hele proces coronaproof kan verlopen.

Wilt u meer weten over dit project, contacteer Charlotte Casier op +32 56 36 34 34 of mail naar charlotte.casier@waak.be.

Lees hier meer over het bevolkingsonderzoek naar dikke darmkanker.

Terug naar boven