Jaarlijkse zomersluiting WAAK is gesloten van maandag 22-07 t.e.m. vrijdag 09-08, op donderdag 15-08 en vrijdag 16-08. Meer info

20 jaar samenwerking: Stad Kortrijk zet WAAK Groendienst in de bloemetjes

30 april 2024
WAAK en Stad Kortrijk werken 20 jaar samen

Stad Kortrijk wordt steeds groener. Zo hebben de stad en omliggende deelgemeentes zo’n 800 hectare aan groenvoorzieningen. Zoveel groen moet natuurlijk ook onderhouden worden. Stad Kortrijk beschikt over 110 medewerkers om dit te doen. Omdat dit – zeker in de zomer - een titanenwerk is, krijgen ze hulp van de Groendiensten van WAAK en Constructief vzw. De samenwerking tussen WAAK en Stad Kortrijk vindt zijn wortels in 2003. Schepen van Nette Stad en Groenonderhoud, Ruth Vandenberghe, zette vandaag de 20 jaar partnership in de bloemetjes.

Inzetten op natuurbeleving en duurzaamheid

Stad Kortrijk zet sterk in op biodiversiteit, duurzaamheid en natuurbeleving. De stad en haar omliggende deelgemeentes beschikken in totaal over ruim 800 hectare aan groenvoorzieningen (i.e. parken, begraafplaatsen, stadsstrand, wijkgroen…). Zoveel groen vergt uiteraard veel onderhoud. Stad Kortrijk beschikt over 110 medewerkers (verdeeld over 25 stadsmedewerkers) om dit te doen. Desondanks blijft het groenonderhoud – zeker in de zomer als alles in bloei staat – een titanenwerk. Daarom krijgt Stad Kortrijk hulp van de groendiensten van maatwerkbedrijven WAAK en Constructief vzw.

WAAK Groendienst op Buda Beach Kortrijk

WAAK en Stad Kortrijk: 20 jaar groenpartnership

Het samenwerkingsverband gaat terug tot 2003 en bestaat ondertussen al ruim 20 jaar. Over de jaren heen is deze vruchtbare samenwerking gegroeid en uitgebreid in scope. Zo staan de Groendienst-medewerkers van WAAK in voor het wieden van onkruid, maaien van de vele grasvelden, scheren en trimmen van hagen en bomen, plaatsen van wilgenschuttingen, opruimen van zwerfvuil… Hoewel de klemtoon vooral op de lente en zomer ligt, zul je in Kortrijk heel het jaar lang de herkenbare Groendienstbusjes van WAAK tegenkomen. Twee ploegen (4 maatwerkers + 1 begeleider) zijn er dagelijks voltijds aan de slag. Zij staan in voor algemeen groenonderhoud en bieden in de eindejaarsperiode extra ondersteuning voor het ‘Winter in Kortrijk’-event. In de zomermaanden is het alle hens aan dek en wordt het aantal Groendienst-medewerkers opgeschaald naar 60 voltijdse medewerkers. Zij nemen dan het onderhoud van de vele stadsparken, grasvelden, sportterreinen, het stadsstrand (Buda Beach)… voor hun rekening.

WAAK Groendienst en Ruth Vandenberghe

Samenwerking in de bloemetjes gezet

De samenwerking werd uitgebreid in de bloemetjes gezet door Kortrijks Schepen van Nette Stad en Groenonderhoud, Ruth Vandenberghe. In een persmoment roemde ze de skills en kunde van de Groendienst-medewerkers en werden WAAK en Constructief vzw als partners omschreven “waarop je kan vertrouwen”. Deze betrouwbaarheid vormt “de hoeksteen van de reeds 20 jaar durende partnership”, aldus de Schepen. 

WAAK Groendienst en Ruth Vandenberghe

De sleutel tot succes: onze partners kunde en kennis bieden

Omdat het gebruik van pesticiden en chemische sproeistoffen sinds 2015 niet langer toegestaan is voor openbare diensten, doet Stad Kortrijk ook beroep op de expertise van WAAK op het vlak van duurzaamheid en biodiversiteit. Naast een uitvoerend luik bieden wij onze partner zo ook advies aan (bv: over welke preventieve maatregelen je kan nemen bij de aanleg van een groenzone, zoals het plaatsen van worteldoeken, invoeren van schors en/of lavasteentjes, stropellets, enz.). Bovendien investeren we ook sterk in het opleiden van onze medewerkers (begeleiders en maatwerkers). Zo wordt hen kennis over planten, kruiden en bloemen bijgebracht, krijgen ze opleidingen over biodiversiteit en duurzaam onkruidbeheer, enz. De combinatie van kunde en kennis maakt het aantrekkelijk voor (potentiële) klanten om met WAAK in zee te gaan. De ultieme kers op de taart voor een duurzame partner zoals Stad Kortrijk is onze omschakeling van gemotoriseerde machines naar elektrische machines. Het gebruik van elektrische tools is niet alleen beter voor het milieu, het is ook aangenamer voor omwonenden (veel stiller) en gezonder voor de eigen medewerkers (geen uitstoot). Voor Stad Kortrijk werken al vier ploegen volledig elektrisch. De bedoeling is om dit aantal in de nabije toekomst nog uit te breiden.

WAAK Groendienst aan het werk op Buda Beach Kortrijk

Een belangrijke sociale en economische stimulans voor Kortrijk

Stad Kortrijk wordt niet alleen gekenmerkt door haar groene karakter, het is ook een stad die inzet op de creatie van tewerkstelling voor iedereen. Door met maatwerkbedrijven zoals WAAK en Constructief vzw samen te werken, zorgt de stad ervoor dat ook mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt kansen krijgen en aan de slag kunnen in een duurzame en zinvolle job. Dat creëert een belangrijke sociale en economische opwaartse beweging in de hele regio van Zuid-West-Vlaanderen. De samenwerking is een heel mooi voorbeeld van hoe de publieke en private sector de handen in elkaar kunnen slaan op een succesvolle manier waarbij de belangen van zowel de gemeenschap als werknemers centraal staan. 

WAAK Groendienst in Kortrijk

Ja, ik wens meer informatie

Ook interesse in
Laat ons van uw project horen!

Ja, ik wens me in te schrijven op de nieuwsbrief

Ik wens graag berichten te ontvangen over volgende onderwerpen