Jaarlijkse zomersluiting WAAK is gesloten van maandag 22-07 t.e.m. vrijdag 09-08, op donderdag 15-08 en vrijdag 16-08. Meer info

Goede wijn behoeft geen krans: 15 jaar samenwerking VYNCKE NV en WAAK Groendienst

06 november 2023
WAAK Groendienst en Clean Tech Energy-bedrijf Vyncke nv werken al 15 jaar nauw samen

VYNCKE NV, een Harelbeeks bedrijf dat gespecialiseerd is in het ontwerpen en bouwen van energie-installaties, beschikt over een groenzone van 14 ha. Een groot deel ervan wordt in beslag genomen door druivenranken. De druiven zijn bestemd voor de wijn die VYNCKE zelf produceert. Het plukken van de druiven en onderhoud van het terrein gebeuren door de Groendienst-medewerkers van WAAK. Hun focus op duurzaam, ecologisch groenbeheer en -onderhoud is een ‘match made in heaven’ met VYNCKE’s bedrijfsvisie. Het relaas van een mooi, 15 jaar durend groeiverhaal.

Clean energy technology-specialisten worden wijnboeren

VYNCKE NV is een Harelbeekse wereldspeler op vlak van Clean Energy Technology. Het bedrijf bouwt en ontwerpt energiecentrales die thermische energie en/of elektriciteit produceren op basis van biomassa, afval of andere vaste brandstoffen. De onderneming, die opgestart werd in 1912, wordt al sinds jaar en dag geleid door Peter en Dieter Vyncke. Naast engineering – hun medewerkers noemen zich niet voor niets ‘Vynckeneers’ – is het bedrijf ook gespecialiseerd in wijnbouw. Rond de VYNCKE-vestiging bevindt er zich een groenzone van maar liefst 14 Ha. Het grootste deel ervan wordt in beslag genomen door wijnvelden, de rest is ingevuld met boomgaarden, een korte omloopbos, een ontspanningszone, windmolen…

Clean Tech Energy bedrijf VYNCKE NV

VYNCKE, een ingenieursbedrijf met een hart voor duurzaamheid

Buitenstaanders zullen hierbij misschien de wenkbrauwen fronsen, maar wie het bedrijf beter kent, zal opmerken dat dit naadloos aansluit bij de visie van het bedrijf. VYNCKE wil, net zoals haar installaties die afval en biomassa in energie omzetten, zoveel mogelijk duurzaam en zelfvoorzienend zijn en daar speelt de groenzone een belangrijke rol in. Zo is het bedrijf in staat om dankzij de windmolen zijn eigen elektriciteit aan te maken en de gebouwen worden volledig verwarmd door het stoken van het hout van het zelf aangeplante korte omloopbos. Maar het gaat nog verder dan dat, want de medewerkers kunnen korte keten-gewijs zelf hun fruit plukken in de boomgaard, en ook het groenafval van de groenzone, wordt volledig gecomposteerd en terug ingezet als meststof. VYNCKE maakt gebruik van wat de natuur biedt, maar geeft het (al dan niet onder een andere vorm) ook terug waardoor er geen belasting voor het milieu ontstaat.

WAAK medewerkers aan de slag op Vyncke Territory, de terreinen van Vyncke nv

WAAK, een perfecte match met VYNCKE’s duurzame visie

Al sinds 2008 worden de terreinen van VYNCKE onderhouden door een Groendienst-team van WAAK. Heel het jaar lang zijn ze er actief. Ze bieden ondersteuning bij de jaarlijkse druivenpluk, snoeien planten en bomen, maaien de grasvelden, wieden onkruid, enz. De medewerkers van Groendienst WAAK zijn gespecialiseerd in duurzaam groenonderhoud, -beheer en -aanleg zonder dat er van sproeistoffen gebruik wordt gemaakt, wat volledig in het verlengde ligt van het duurzaam karakter van VYNCKE. De laatste jaren zet WAAK Groendienst bovendien ook in op het elektrificeren van haar machinepark. Het team van maatwerkers dat bij VYNCKE aan de slag is, was het eerste dat de overstap maakte, een beslissing die veel bijval kreeg van het bedrijfsmanagement.

WAAK medewerker helpt bij druivenpluk van Vyncke nv

Van WAAK-medewerkers naar Vynckeneers

Niet alleen het streven naar duurzaamheid roept waardering op bij Commander-in-Chief Dieter Vyncke. Hij ziet de Groendienst-medewerkers van WAAK, die al sinds jaar en dag op de VYNCKE-gronden actief zijn als echte ‘Vynckeneers’. Na ruim 15 jaar zijn ze integraal onderdeel van zijn bedrijf geworden. Hij weet hen dan ook zeer naar waarde te schatten: “De expertise die de medewerkers van WAAK over de jaren opgebouwd hebben, hun precisie en ordelijkheid vind je bij geen enkele andere Groendienstbedrijf”. Het harde werk van de Groendienstmedewerkers levert bovendien ook op. Zo werd VYNCKE’s mousserende wijn ‘Oosterluys Charming Bubbles’ in 2021 beloond met zilver op de gerenommeerde ‘Concours des Vins Effervescents du Monde’. Dit jaar werden er zo’n 2500 kg druiven geplukt en geperst. Dat zal ongeveer 3.000 flessen wijn opleveren waarmee het bedrijf opnieuw naar de prestigieuze prijs zal dingen. “Maar deze keer gaan we voor goud”, knipoogt een zelfverzekerde Dieter Vyncke.

Ja, ik wens meer informatie

Ook interesse in
Laat ons van uw project horen!

Ja, ik wens me in te schrijven op de nieuwsbrief

Ik wens graag berichten te ontvangen over volgende onderwerpen