SDG #14: Leven in het water

Gathering plastic waste on a beach

Onze ‘natural resources’ zijn heel kwetsbaar, wat dit jaar voor veel mensen pijnlijk duidelijk werd. Zo werden we deze zomer (opnieuw) geconfronteerd met grote droogte en dreigden onze watervoorraden niet voldoende te zijn. Nu, in het najaar en in de winter zullen we mogelijks niet genoeg energie voorhanden hebben. Meer dan ooit zijn we afhankelijk van onze natuurlijke hulpbronnen en grondstoffen.

Nu onze verantwoordelijkheid opnemen

De producerende industrie is één van de grootste vervuilers. In haar ‘Green Deal’ vermeldt de EU expliciet dat ze verwacht dat deze industrie tegen 2030 sterke inspanningen levert om hier verandering in te brengen. Als bedrijf dat er prat op gaat duurzaam te zijn, willen wij niet zolang wachten. Wij willen nu al onze verantwoordelijkheid nemen. Zo stellen wij alles in het werk om niet langer vervuilende ‘grijze stroom’ te gebruiken, maar in plaats meer gebruik te maken van de energie die we zelf opwekken. 3883 zonnepanelen hebben we op onze WAAK-daken liggen. Die zijn goed voor zo’n 1.012 kilowattpiek (kWp) per jaar. Om een idee te geven: je kan er zo’n 285 gezinnen een jaarlang mee van groene stroom voorzien. WAAK cleaning tools

Water, een kostbaar goed

Ook water is een kostbaar goed geworden. Als industrieel bedrijf maken wij hier veelvuldig gebruik van. Daarom installeerden we bij WAAK grote waterputten die per jaar tot 3,5 miljoen liter  regenwater opvangen. Daar maken wij in onze productiesystemen actief gebruik van. Wij willen echter meer zijn dan ‘gebruikers’, wij proberen ook wat terug te doen voor wat de natuur ons schenkt. Zo produceren we binnen WAAK private label schoonmaakstelen en handgrepen. Deze vervaardigen wij volledig uit ‘ocean plastics’. Het Deense bedrijf Plastix A/S verzamelt plastic van vis- en sleepnetten en touwen, die in de visserij gebruikt worden, en zet die om in ‘green plastics’. Wij op onze beurt verwerken die tot onze kunststofproducten. Door in te zetten op ‘ocean plastics’ dragen wij bij aan het schoonhouden van de oceanen.WAAK storch verfscheidingsmachine

Verf en water van elkaar scheiden

Een ander voorbeeld is de verfscheidingsinstallatie, een vrij recente investering van onze Schilderdienst. In plaats van verfwater en -resten in de riolering te gooien (wat wettelijk verboden is, maar nog steeds vaak gebeurt) of deze door professionele verwerkingsbedrijven te laten vernietigen, opteren wij ervoor om de verf en het water van elkaar te scheiden. De scheidingsmachine zorgt ervoor dat je enkel de verfresten overhoudt. Wat in de riolering verdwijnt, is glashelder water. Zo omgaan met onze verfresten is niet alleen goed voor het milieu, het is ook nog eens goedkoper. Waarom dat is, zie je in de video hieronder.

Samen het verschil maken

Toegegeven, hét verschil zullen we er niet mee maken, maar met dergelijke acties willen we wel het goede voorbeeld geven naar onze medewerkers, leveranciers en klanten toe. We willen het bewustzijn creëren dat als we met zijn allen samenwerken, we op termijn wél het grote verschil zullen maken.

Ja, ik wens meer informatie

Ook interesse in
Laat ons van uw project horen!

Ja, ik wens me in te schrijven op de nieuwsbrief

Ik wens graag berichten te ontvangen over volgende onderwerpen