WAAK Inhouse Enclavewerk en AQUALEX: een sprankelende samenwerking

15 mei 2024
WAAK Inhouse Enclavewerk werkt samen met AQUALEX

Eind 2023 ging een Inhouse Enclavewerkteam van WAAK aan de slag op de productievloer van AQUALEX, een Deerlijks bedrijf dat gespecialiseerd is in de ontwikkeling van design drinkwatersystemen. Voor het maken van de hoogkwalitatieve systemen rekenen ze op de kunde van de Inhouse Enclavewerkmedewerkers van WAAK. Ze ontzorgen AQUALEX niet alleen op productioneel vlak, met hun expertise bieden ze ook toegevoegde waarde. Een inspirerende successtory van een onderneming die rotsvast gelooft in de mogelijkheden van de sociale economie, duurzaamheid en circulariteit.

Plastic drinkwaterflessen, toekomstige museumstukken

In december 2023 startte er een team van Inhouse Enclavewerk van WAAK op de productievloer van het Deerlijkse bedrijf AQUALEX. De onderneming werd in 2010 opgericht door CEO Alexander Vanlerberghe en is gespecialiseerd in de ontwikkeling van multifunctionele design drinkwatersystemen waarmee ze op de B2B- en high-end consumer-markt mikken. Het bedrijf wil dat “in 2030 iedereen kraantjeswater drinkt en plastic drinkwaterflessen alleen nog maar terug te vinden zijn in musea”. 

AQUALEX Circulo gemaakt door medewerkers van WAAK maatwerkbedrijf

AQUALEX’ snelle groei wind onder de vleugels geven

Dat dit een succesformule is, staat als een paal boven water. Sinds de oprichting maakte het bedrijf een razendsnelle groei door. Zo mocht het al meerdere keren de Trends Gazellen Award (i.e. prestigieuze prijs die uitgereikt wordt aan de snelst groeiende bedrijven in Vlaanderen) in ontvangst nemen, kreeg het er een Frans dochtervennootschap bij en werken er al meer dan 100 medewerkers voor het bedrijf. Vanuit het hoofdkantoor in Deerlijk focust AQUALEX zich vooral op het ontwerp, de verkoop, R&D en het in de markt zetten van de drinkwatersystemen. De productie van de hoogkwalitatieve leidingwaterkoelers wordt toevertrouwd aan de Inhouse Enclavewerkmedewerkers van WAAK maatwerkbedrijf. Met hun skills en expertise ontzorgen ze AQUALEX niet alleen op productioneel vlak, ze geven het bedrijf ook wind onder de vleugels.

Reshoring: kwaliteitsborging terug naar de basis brengen

Voor de klanten van AQUALEX staat of valt alles met de uitstekende kwaliteit en afwerking van de producten. Omdat het bedrijf oorspronkelijk zelf niet over productiefaciliteiten beschikte, liet het de drinkwatersystemen maken in het buitenland. Omwille van de sterke groei werd er echter recent besloten om de productie terug naar Deerlijk te halen. Op die manier heeft AQUALEX meer controle over het productieproces en kunnen ze kort op de bal spelen als er zich kwaliteitsissues dreigen voor te doen. Alexander Vanlerberghe, CEO AQUALEX: “Ik had van collega-ondernemers die ook met WAAK samenwerken en een heel hoge productkwaliteit nastreven al veel positieve feedback gehoord. Toen we onze productie terug naar Deerlijk brachten en op zoek moesten naar een partner om onze drinkwatersystemen te laten produceren, kwamen we automatisch bij WAAK terecht. Toen ik samenzat met de mensen van WAAK en mijn verhaal vertelde, stelden ze hun Inhouse Enclavewerkoplossing voor, wat ideaal was voor AQUALEX”.

WAAK medewerker aan slag bij AQUALEX

Ontdek alle voordelen van de Inhouse Enclavewerkformule van WAAK

WAAK Inhouse Enclavewerk: snel geschikte medewerkers inschakelen

Bij Inhouse Enclavewerk gaat een team van maatwerkers onder supervisie van een teambegeleider aan de slag op de productievloer van de klant. Inhouse Enclavewerkteams worden vaak ingezet in bedrijven die volgens het ‘kop-staartprincipe’ werken. Daarbij wordt eenvoudig (serie)werk geoutsourcet en gebeurt het gespecialiseerde werk door de medewerkers van de klant. Meer en meer wordt enclavewerking ook ingezet om structurele of tijdelijke personeelstekorten mee op te vangen. Dit laatste klinkt CEO Alexander Vanlerberghe bekend in de oren: “Met de overheveling van de productie naar Deerlijk was het belangrijk dat we snel goede mensen konden aanwerven en inschakelen. In Zuid-West-Vlaanderen is dit geen sinecure, aangezien we hier een heel concurrentiële arbeidsmarkt hebben. WAAK wist op korte termijn een team samen te stellen van mensen die geschikt waren om het werk uit te voeren”

WAAK Inhouse Enclavewerk aan het werk bij AQUALEX

Voordelen van Inhouse Enclavewerk tegenover uitzendarbeid

Inhouse Enclavewerk dient in sommige gevallen hetzelfde doel als uitzendwerk, maar je kan de beide niet gelijkstellen aan elkaar. In het geval van enclavewerk ga je mensen opleiden en voor langere tijd in je bedrijf houden. Zo kun je je ervan vergewissen dat de opgebouwde kennis in het bedrijf blijft. Voor AQUALEX biedt dit aspect een grote meerwaarde. Alexander Vanlerberghe: “WAAK heeft ons enorm geholpen door hun expertise mee te brengen naar ons. We hebben daar ook heel veel uitgehaald. Daardoor zijn we er samen in geslaagd om op vrij korte termijn onze productie op te schalen”. Inhouse Enclavewerk wil de klant ook maximaal ontzorgen. WAAK doet dit door in te zetten op vergaande kwaliteitscontrole en door ervoor te zorgen dat het eindproduct perfect beantwoordt aan de kwaliteitseisen van de klant. COO Edouard Vanrenterghem beaamt dit: “Wij doen uiteraard nog altijd een grondige eindcontrole, maar het grootste deel van de kwaliteitscontrole is al op de werkvloer gebeurd door de werkbegeleider van WAAK. Zo worden wij ontzorgd in heel het productieproces en kunnen wij ons concentreren op zaken zoals het ontwikkelen van nieuwe, innovatieve producten”.

WAAK Enclavewerking aan de slag bij AQUALEX

Duurzaamheid, de rode draad doorheen de verhalen van WAAK en AQUALEX

Duurzaamheid is de rode draad doorheen het AQUALEX-verhaal. Niet alleen wil AQUALEX bijdragen aan het creëren van duurzame tewerkstelling voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, het bedrijf wil zelf ook op een duurzame manier ondernemen. Een mooi voorbeeld hiervan is de AQUALEX Circulo. Dit is een circulaire waterzuil waarvan de behuizing volledig bestaat uit end-of-life-kunststofproducten. Normaal worden deze als afval weggegooid of verbrand, maar bij AQUALEX krijgen ze een tweede leven en worden ze gebruikt om een nieuw product te creëren. Joren D’hu, Directeur Diensten op locatie bij WAAK merkt op dat er op het vlak van corporate social responsibility grote overeenkomsten zijn tussen AQUALEX en WAAK: “Als maatwerkbedrijf gaan we graag in zee met bedrijven die er een gelijkaardige visie op na houden en die met hun activiteiten een meerwaarde willen zijn voor de maatschappij. AQUALEX past perfect in dit plaatje”.

Hoofdkantoor AQUALEX in Deerlijk

elke ulenaers WAAK
Een Inhouse Enclaveteam van WAAK op jouw productievloer?

Contacteer mij voor meer info of een gesprek!

Elke Ulenaers

Key Accountmanager

M elke.ulenaers@waak.be
T +32 56 36 34 34

Ja, ik wens meer informatie

Ook interesse in
Laat ons van uw project horen!

Ja, ik wens me in te schrijven op de nieuwsbrief

Ik wens graag berichten te ontvangen over volgende onderwerpen