Eindejaarssluiting WAAK is gesloten van 25-12 tot 03-01-2024. Meer info

WAAK & Limotec: Duurzaamheid en inclusie vanuit een gedeeld engagement

22 juni 2022
WAAK en Limotec

Een verhaal van inclusie en sustainability. Dat is waar het partnership tussen maatwerkbedrijf WAAK en producent van gas- en branddetectiesystemen, Limotec, om draait. Vandaag stelt Limotec dagelijks een viertal mensen van WAAK tewerk in hun team. “Al noemen ze zichzelf liever Limotec-medewerkers en dat vinden wij helemaal goed”, zegt Joren D’Hu, unitdirecteur bij WAAK.

De samenwerking tussen WAAK en Limotec start in 2013 wanneer een ex-medewerker van Limotec, ondertussen aan de slag in WAAK, de vraag stelt om terug naar het gewone werkcircuit te kunnen. De ontwikkelaar en producent van gas- en branddetectiesystemen uit Vichte wil de medewerker na zijn herstel een nieuwe plek geven binnen het bedrijf. “Zo kwam WAAK op het toneel”, zegt Koen Morlion, operations manager bij Limotec. “Intussen is het een volwaardige enclave binnen ons bedrijf. De medewerkers en begeleiders zijn gelijkwaardige leden van ons team.”

Vlotte samenwerking

WAAK stelt als maatwerkbedrijf mensen tewerk met een afstand tot de arbeidsmarkt. Bij Limotec doet WAAK het voorbereidende werk voor de componenten, de mensen van Limotec werken ze af. “We produceren gecertificeerde systemen. Het is dus best complex werk waar een grondige opleiding aan te pas komt”, zegt Koen nog. “Ze zijn zeer gemotiveerd en de samenwerking verloopt vlot. Anders dan met interims weet WAAK precies wie er bij ons bedrijf past.

WAAK - Limotec

Meerwaarde en impact​

COVID-19 gaf de samenwerking tussen WAAK en Limotec een extra stimulans. Jan Herreman, managing director van Limotec, vertelt: “Tijdens de eerste golf kon WAAK gedurende enkele weken niet ter plekke komen werken. Dat was een gemis. Samen zochten we naar manieren om verder aan de slag te gaan.” En zo was Limotec één van de eerste enclaves die opnieuw opgestart werd. “We herschreven ons samenwerkingsakkoord in functie van Limotec”, licht Joren D’Hu van WAAK toe. “Waar onze mensen vroeger vanuit WAAK naar de klant vertrokken, gaan ze nu met eigen vervoer naar Vichte. Ook dat versterkt de inclusie op de werkvloer. We moedigen dit waar mogelijk actief aan, omdat we overtuigd zijn van de positieve impact ervan.”

Samenwerken vanuit geloof in sociaal ondernemen

Dat dit om een duurzaam partnership gaat, wordt ook erkend door Halma Group. Dit Britse concern telt een 40-tal ondernemingen en voegde daar drie jaar geleden ook Limotec aan toe. “De Halma Group zet sterk in op sustainability. Tijdens een bezoek aan ons bedrijf waren ze onder de indruk van het verhaal dat we met WAAK schrijven”, vertelt Koen. “Dat is binnen het bedrijf iets unieks en zullen ze nu ook presenteren aan de hele groep. We willen hier geen winsten mee behalen, wel een visie ondersteunen waar we achter staan.” Een statement dat Joren alleen maar kan beamen: “Limotec schakelt ons niet in vanuit een bepaald economisch voordeel, wel vanuit hun engagement en geloof in sociaal ondernemen. Net daar schuilt de duidelijke meerwaarde van deze samenwerking.

Tekst verschenen in: Sterck Oost-Vlaanderen nr. 19 juni 2022 

Ja, ik wens meer informatie

Ook interesse in
Laat ons van uw project horen!

Ja, ik wens me in te schrijven op de nieuwsbrief

Ik wens graag berichten te ontvangen over volgende onderwerpen