Jaarlijkse zomersluiting WAAK is gesloten van 21 juli t.e.m. 8 augustus en op 15 augustus. Meer info

WAAK & Smappee: van metaalplaat tot laadpaal

01 juli 2025
WAAK metal assembly EV charging station Smappee

Smappee, een  innovatief cleantechbedrijf bundelt de krachten met WAAK, een maatwerkbedrijf gespecialiseerd in het bieden van totaaloplossingen op vlak van metaalassemblage. Terwijl Smappee focust op het ontwerpen en vermarkten van hoogkwalitatieve, slimme laadoplossingen, zet WAAK zijn schouders onder het productieproces. Met oog voor kwaliteit, efficiëntie en sociale tewerkstelling zetten beide bedrijven zich samen in voor een duurzamere toekomst.

Smappee's slimme laadpalen

Smappee uit Harelbeke is een cleantech bedrijf dat slimme energie- en laadoplossingen voor gezinnen en bedrijven ontwikkelt, zoals energiemeetmodules en laadpalen voor elektrische wagens. Smappee bracht 4 jaar geleden als één van de eerste bedrijven in België een slimme laadpaal, de EV Base, op de markt. De EV Base is een op de grond gemonteerd laadstation voor het laden van twee voertuigen tegelijk en is vooral gericht op bedrijven en zakelijk gebruik. De EV Base kende een vliegende start en luidde daarmee het succesverhaal van Smappee in. Dit bood het bedrijf de mogelijkheid om ook andere modellen laadpalen te ontwikkelen: de EV Wall, EV Ultra en EV One. De eerste twee modellen laten toe om één voertuig op te laden en zijn hoofdzakelijk voor particulieren bestemd. De EV Ultra tot slot is een snellader en is toegespitst op bedrijven en de industrie.

WAAK assemblage van laadpalen Smappee

WAAK Metaalassemblage en Smappee: pedal to the metal

Als bedrijf legt Smappee zich voornamelijk toe op de ontwikkeling, het ontwerpen en in de markt zetten van deze laadpalen, maar omwille van de beperkte productiemogelijkheden, besteden ze hun productiewerk uit. 

WAAK beschikt over een gespecialiseerde metaalassemblage-afdeling waar ruim 200 medewerkers aan de slag zijn. WAAK Metaalassemblage was al vroeg betrokken bij de uitbouw van Smappee’s productie-activiteiten. Dankzij haar jarenlange ervaring op vlak van productieprocessen en co-engineering beschikt de afdeling over de nodige technische kennis om een dergelijk project ‘from scratch’ mee op te starten. 

Markus Hormann, Chief Operations Officer bij Smappee licht toe waarom ze 4 jaar geleden besloten om met WAAK in zee te gaan: “We hadden een duidelijke visie, maar de productie van de laadpalen stond nog in zijn kinderschoenen. WAAK is in deze cruciale fase opgetreden als een flexibele partner die bovendien ook over de noodzakelijke productiecapaciteit en technische kennis beschikte om dit verhaal van start te helpen gaan.”

WAAK Metaalassemblage en Smappee

Van metaal tot laadpaal, een A tot Z-verhaal

WAAK Metaalassemblage wil haar klanten totaaloplossingen kunnen bieden. Voor veel klanten staan we zo in voor zowel de (eind)assemblage als alle metaalbewerkingen, waardoor de klant maximaal ontzorgd wordt. Ook Smappee maakt gebruik van deze service. WAAK verzorgt de metaalbewerking en eindassemblage van Smappee’s EV Line. Jürgen Baert, Directeur van de Unit Metaalassemblage, vertelt hoe de laadpalen tot stand komen: “Het productieproces start bij een CAD-tekening die we van Smappee krijgen. We bekijken deze met onze co-engineeringafdeling waarbij we nagaan of er optimalisaties mogelijk zijn op vlak van kwaliteitsborging of het productieproces. Vervolgens ontvangen we een order van Smappee en gaan we van start met de productie. De onderdelen van de laadpaal worden gelaserd, geplooid, sommige stukken worden geïnserteerd en daarna worden de verschillende stukken gepoederlakt. Dan volgt de assemblage, waarbij de verschillende onderdelen samengesteld worden tot een volledige laadunit, en worden de elektrische componenten in de laadpaal gemonteerd en aangesloten. Op het einde van de rit voeren we nog een kwaliteitscontrole uit en worden de laadpalen aan de hand van controlesoftware elektronisch getest. De laadpalen worden verpakt en, in afwachting tot ze naar Smappee verstuurd worden, gaan ze naar ons magazijn. Voor onze medewerkers is een Smappee-laadpaal een A tot Z verhaal. Van metaalafwerking tot oplevering zijn ze betrokken bij de totstandkoming ervan.

WAAK elektrisch testen van laadpalen Smappee

Belang van kwaliteitscontrole bij productie van Smappee’s laadpalen

De laadpalen van Smappee zijn complexe en kritische producten. Om ervoor te zorgen dat de productie ervan door maatwerkers kan gebeuren én dat de kwaliteit te allen tijde gegarandeerd kan worden, werd een doorgedreven kwaliteitscontrolesysteem geïmplementeerd. Productontwikkelaar bij WAAK Metaalassemblage, Philip De Buyck: “Bij iedere stap van de productie vinden er controles plaats, die worden geregistreerd en nauwgezet opgevolgd. Ook voorzien we de nodige hulpmiddelen, zoals telweging en camerabewaking. Dergelijke systemen zorgen ervoor dat er geen menselijke fouten kunnen ontstaan in de productieflow. Als onze cameracontrolesystemen één of meerdere fouten vaststellen, geven ze die aan en zorgen ze ervoor dat de maatwerker in kwestie niet verder kan werken tot de fout(en) opgelost zijn. Op die manier zorgen we ervoor dat we producten kunnen afleveren die perfect voldoen aan de kwaliteitsvereisten van de klant”. Die kwaliteitscontroles zorgen voor vertrouwen en gemoedsrust, aldus COO Markus Hormann: “Het is de gewoonte van WAAK om alles te controleren. Daardoor is het niet alleen mogelijk om dit te realiseren d.m.v. maatwerk, maar tegelijkertijd komt het ook de kwaliteit van de producten ten goede en dat is ontzettend belangrijk voor Smappee”. 

WAAK Metaalassemblage assemblage van Smappee laadpaal

Kiezen voor duurzaamheid en sociale economie

Smappee gelooft sterk in het kunnen van WAAK en haar medewerkers. Het bedrijf deed daarom ook zijn duit in het zakje en leverde de systemen voor het elektronisch testen aan. Ze ontwikkelden software waarmee onze maatwerkers kunnen testen of een laadpaal al dan niet functioneert. Lies Depraetere, Groepsverantwoordelijke in de afdeling Metaalassemblage licht toe waarom dit noodzakelijk was:  “Het testen vormt een uitdaging voor onze mensen, want als de testsoftware een foutcode weergeeft, moeten ze dit kunnen koppelen aan een bepaald probleem. Ze moeten m.a.w. zelf opzoeken wat het probleem is en moeten dit kunnen koppelen aan een bepaalde herstelhandeling. Dat is niet voor iedereen makkelijk, maar het lukt en dat is vooral te danken aan Smappee’s software.”  Als maatwerkbedrijf zijn we dan ook ontzettend blij met een partner zoals Smappee die vertrouwen heeft in onze aanpak en wil meestappen in ons verhaal van moeilijk werk makkelijk(er) maken. Op die manier creëren zij werk voor onze mensen en leveren ze een mooie bijdrage aan de sociale economie. Dat Smappee hier bewust voor kiest, blijkt uit Markus Hormanns woorden: “Duurzaamheid zit in het DNA van Smappee ingebakken. Wij kiezen er echt voor om ons te engageren in lokale, duurzame partnerships en maatschappelijk ondernemen. Onze samenwerking met WAAK past perfect in dat verhaal en vormt er een ideale match mee.” 

WAAK - Kristof Hots
Hoe kunnen wij u helpen?

Neem contact met me op en vertel ons meer over uw project!

Kristof Hots
Directeur Marketing & Sales

kristof.hots@waak.be
T +32 56 36 34 34

Ja, ik wens meer informatie

Ook interesse in
Laat ons van uw project horen!

Ja, ik wens me in te schrijven op de nieuwsbrief

Ik wens graag berichten te ontvangen over volgende onderwerpen