Jaarlijkse zomersluiting WAAK is gesloten van maandag 22-07 t.e.m. vrijdag 09-08, op donderdag 15-08 en vrijdag 16-08. Meer info

Assemblage slimme meterkasten en tellerbatterijen: ondersteunende software, begeleiding en controle, de sleutels tot kwaliteit

23 augustus 2023
WAAK maatwerkbedrijf Kuurne

Slimme, digitale meters zijn overal in Vlaanderen in opmars. In flatgebouwen worden analoge gas- en elektriciteitsmeters vervangen door tellerbatterijen. Dit zijn meerdere, aan elkaar gekoppelde meterkasten. WAAK heeft de opdracht gekregen om deze te assembleren en van elektrische bekabeling te voorzien. Om het project maximaal door maatwerkers te kunnen laten uitvoeren, was het voor ons zaak om de variatie die deze opdracht met zich meebrengt zoveel mogelijk te minimaliseren en om hen zo goed mogelijk te trainen. Dit laatste doen we door in te zetten op ondersteunende software, maar ook door persoonlijke begeleiding, opleiding en doorgedreven controles. Dit zijn volgens ons de sleutels tot goed maatwerk. Deze zaken zijn essentieel om de kloof te dichten tussen de soms complexe vragen van de klant en de mogelijkheden van onze mensen.

Kabel- en eindassemblage van tellerbatterijen en slimme meters van Fluvius

Overal in Vlaanderen vervangt Fluvius, de Belgische netbeheerder van elektriciteit en aardgas, de traditionele kilowattuurmeters door digitale, slimme meters. In appartementsblokken moeten de analoge toestellen plaats maken voor tellerbatterijen. Deze bestaan uit meerdere, aan elkaar gekoppelde meterkasten. Wij hebben in onderaanneming de opdracht gekregen om ze van elektrische bekabeling te voorzien en de eindassemblage ervan te verzorgen. Assemblage slimme meterkast Fluvius door WAAK maatwerkbedrijf

Kloof tussen vraag van de klant en mogelijkheden maatwerkers

De ruimtes waarin de tellerbatterijen geplaatst worden, zijn vaak klein wat de installatie ervan bemoeilijkt. Om dit toch zo efficiënt mogelijk te laten verlopen, wordt de configuratie – dit is de manier waarop de meterkasten aan elkaar gekoppeld zijn – aangepast aan de beschikbare ruimte. Het gevolg hiervan is dat geen enkele configuratie volledig gelijk is, wat voor ons en onze mensen een grote uitdaging vormt. Wilden we het project maximaal door maatwerkers laten uitvoeren, dan was het zaak om de variatie zoveel mogelijk te minimaliseren en zo de kloof te dichten tussen de complexe vraag van de klant en de capaciteiten van onze medewerkers.

Afbeelding
WAAK maatwerkbedrijf assembleert tellerbatterijen Fluvius

Variatie en complexiteit vertalen naar seriewerk

We slaagden er in om een groot deel van de configuraties te reduceren tot vier types waar onze maatwerkers mee aan de slag kunnen. Deze vereenvoudiging maakt de opdracht voor hen veel behapbaarder en minder complex. Ook de softwareondersteuning die wij hen bieden om hun werk te kunnen realiseren, draagt hier aan bij. Binnen WAAK zetten we hier hard op in. Zo gebruiken we vaak een zelf geschreven programma (Smart Coach) om opdrachten om te zetten in heldere, visuele instructies die de maatwerkers stap per stap vertellen welke handelingen er moeten gebeuren. Voor dit project hanteerden we dezelfde aanpak en tools, maar omdat er hier vier verschillende configuraties zijn, waren we genoodzaakt om vier instructiesets te ontwikkelen.

Software inzetten als trainingstool

Als maatwerkbedrijf is het onze missie om onze maatwerkers zelfstandiger en sterker te maken. In de ondersteunende software hebben we hier rekening mee gehouden door drie verschillende werkniveaus te integreren. Het eerste niveau is de trainingsfase, bestemd voor mensen die nog geen enkele handeling beheersen. Naarmate hun skills beter worden, verschuiven ze van niveau waarbij ze steeds meer verantwoordelijkheid krijgen. De instructies worden minder en minder gedetailleerd. In de laatste fase is het de bedoeling dat ze de verschillende configuraties zonder probleem uit elkaar kunnen houden en de tellerbatterijen zo goed als volledig zelfstandig kunnen assembleren. We gebruiken onze software om onze maatwerkers te trainen.

Afbeelding
Tellerbatterij Fluvius geassembleerd door maatwerkers van WAAK

Een begeleidingsintensief project dat zijn vruchten afwerpt

Uiteraard steunt dit project op meer dan software alleen. Uitleg, persoonlijke begeleiding en regelmatige herhaling zijn minstens even belangrijk. In WAAK voeren we opleiding al jarenlang hoog in het vaandel. Ook al hebben ze een afstand tot de arbeidsmarkt, wij geloven in het talent van onze mensen. Het enige verschil met mensen op de reguliere arbeidsmarkt is dat ze wat meer tijd nodig hebben. Voor dit project is dit niet anders: de handelingen die onze mensen moeten beheersen, zijn niet altijd eenvoudig. Het duurt dus even tot iedereen alles onder de knie heeft. Projectingenieur Koen Velghe: “In het begin moet je het werk meermaals samen doen tot de maatwerker in kwestie het proces volledig beheerst.” Ondanks dat het een begeleidingsintensief proces is, werpt het zijn vruchten af: “onze medewerkers halen hier enorm veel uit. Ze zijn dan ook ontzettend trots op het eindresultaat”, aldus Koen Velghe.

Afbeelding
WAAK kabelassemblage Fluvius tellerbatterijen

Hoge kwaliteit slimme meters dankzij doorgedreven controlesystemen

Als toeleverancier van kabels voor grote internationale spelers, zoals Daikin en Vaillant, weten we hoe belangrijk kwaliteit is. Om een hoogkwalitatief product af te kunnen leveren, bouwen we de nodige controles in. Dit deden we ook bij dit project. Zo wordt er op twee momenten gecontroleerd. De eerste keer gebeurt halfweg nadat de tellerbatterijen gemonteerd en de draadsets er in aangebracht zijn. Daarbij wordt er nagegaan of alles goed vast zit. Een tweede, finale controle gebeurt op het eind van de rit waarbij alles nog eens aan een diepgaande controle wordt onderworpen. Door zo te werken, zorgen we ervoor dat onze klant een product ontvangt dat aan al zijn eisen voldoet. Strenge kwaliteitscontroles zijn een belangrijke factor in ons succesverhaal. Koen Velghe: “Eigenlijk realiseren onze mensen hetzelfde als ‘gewone’ werknemers, maar dankzij de uitstekende controlesystemen die we ingebouwd hebben, sluipen er minder fouten in.” Binnen WAAK zeggen we vaak dat we net zoals ieder ander bedrijf zijn. Dit project toont aan dat dit klopt. Het eindresultaat van ons werk is hetzelfde - en vaak zelfs beter - dan dat van reguliere bedrijven, alleen de weg ernaar toe is anders.

Fluvius slimme meterkast assemblage door maatwerker WAAK

Ja, ik wens meer informatie

Ook interesse in
Laat ons van uw project horen!

Ja, ik wens me in te schrijven op de nieuwsbrief

Ik wens graag berichten te ontvangen over volgende onderwerpen