Eindejaarssluiting WAAK is gesloten van maandag 26-12 tot dinsdag 3-01-2023. Meer info

Site Vijverhoek: Een nieuw gebouw voor de inhouse diensten van WAAK

Gebouw Vijverhoeksite WAAK

In 2020 legde WAAK de eerste steen van hun nieuwe gebouw in de Vijverhoek in Kuurne. Nu, twee jaar later, is het gebouw volledig af en stelt WAAK het met veel trots voor aan de buitenwereld. In het nieuwe gebouw zijn de inhouse diensten (zij werken op locatie bij andere bedrijven) van WAAK gehuisvest: Groendienst, Inhouse Enclavewerk en de Schilder- en Schoonmaakdienst.

Niet meer in dezelfde vijver vissen

De afdeling Groendienst van WAAK is de laatste jaren uitgegroeid tot een groot team van 250 medewerkers dat bovendien over een enorm arsenaal van meer dan 1.000 machines en ruim 50 voertuigen beschikt. Een nijpend tekort aan ruimte was dan ook de voornaamste reden waarom WAAK twee jaar geleden op zoek ging naar nieuwe mogelijkheden. Voorwaarde was wel dat de nieuwe site zich in de nabijheid van de andere vestigingen zou bevinden.

De site Vijverhoek, waar ook de Metaalafdeling is gevestigd, kwam naar voor als meest geschikt, maar eigenlijk was er geen plaats genoeg voor een volledig nieuw gebouw. Met de verhuis van het buurbedrijf Lucardi kwam daar echter verandering in. WAAK kocht dit aanpalend stuk grond waardoor de site Vijverhoek meteen een stuk groter werd en het optrekken van een nieuw gebouw mogelijk maakte. 

Er werd niet alleen besloten om de Groendienst in het nieuwe gebouw te huisvesten, ook de andere inhouse diensten, zoals Inhouse Enclavewerk en de Schoonmaak- en Schilderdienst (in totaal 200 personen), kregen er hun nieuwe stek.Nieuw gebouw van WAAK op site Vijverhoek in Kuurne

Not another brick wall

Het nieuwe gebouw moest groot genoeg zijn voor de vier diensten. Architectenbureau DBG (D’Hondt, Beyens & Goesaert) ging de uitdaging aan en ontwierp een ruim gebouw van 1860 m², bestaande uit 3 verdiepingen. De constructie werd uitgevoerd door het bedrijf Stadsbader in samenwerking met nevenaannemers Quartier, Ceratec, Dejaegher en Coelembier. Het gebouw is opgetrokken uit gepigmenteerd rood beton, dat het gebouw zijn karakteristieke look & feel geeft, en metalen afscheidingswanden. De kleur doet enerzijds denken aan de vertrouwde Vlaamse baksteen, maar is anderzijds voldoende verschillend waardoor het opvalt in het straatbeeld. Net als WAAK is het dus ‘one-of-a-kind’.

Een moderne en comfortabele uitvalsbasis

Op de benedenverdieping van het gebouw vindt men het onthaal, de HR dienst en twee grote polyvalente ontmoetingsruimtes met plaats voor ruim 400 mensen. De vier diensten komen er ’s morgens samen en worden er gebrieft over hun werkopdracht. Op de bovenverdiepingen bevinden zich de kleedkamers, burelen en vergaderzalen voor het omkaderend personeel. Het gebouw is voorzien van alle comfort, er zijn douches en een droogplaats voor de werkkledij. Dankzij het nieuwe gebouw beschikken de medewerkers van WAAK over een aangename uitvalsbasis, die voldoet aan alle noden.Parking WAAK van de site Vijverhoek in Kuurne

Op maat van de maatwerker

Site Vijverhoek is volledig aangepast aan de maatwerker. Zo zijn er voor de verschillende diensten meerdere magazijnen voorzien om hun werkmateriaal veilig in op te bergen. Er zijn 3 parkings van in totaal 8140 m² ofwel 283 parkeerplaatsen, er is een fietsenstalling, die plaats biedt aan 250 fietsen, en is er een overdekte groenafvalzone van 1000 m². De totale kost van het project komt neer op zo’n 5 miljoen euro. 

Duurzaam & groen

WAAK voert duurzaamheid hoog in het vaandel. Dit komt ook tot uiting in de nieuwe site: uiterlijk is het gebouw rood, maar het hart is 100% groen. Zo zijn er zonnepanelen op het dak geïnstalleerd, is er een grote waterbuffering via regenputten met een drainagesysteem voorzien en kunnen de medewerkers gebruik maken van publieke laadpalen. Leuk weetje: de laadpalen zijn afkomstig van een bedrijf uit Kortrijk, maar worden door de afdeling Metaalassemblage van WAAK geproduceerd en geassembleerd, wat het extra bijzonder maakt! 

WAAK - Vijverhoek opening

Een visitekaartje om mee uit te pakken

Na twee jaar is het gebouw op de Vijverhoek-site volledig af en is het reeds in gebruik genomen door de medewerkers van WAAK. De realisatie van dit project is een ongelofelijke prestatie van alle betrokkenen, die zich ondanks de coronapandemie, niet uit het lood lieten slaan. Het gebouw is een echte eyecatcher geworden, een visitekaartje dat WAAK met veel trots aan de buitenwereld mag laten zien. 

Ja, ik wens meer informatie

Ook interesse in
Laat ons van uw project horen!

Ja, ik wens me in te schrijven op de nieuwsbrief

Ik wens graag berichten te ontvangen over volgende onderwerpen