Doelstelling #2 : Geen honger

WAAK broodje ZOWE

Tegen 2030 wil de VN honger de wereld uithelpen. De klemtoon ligt hierbij vooral op kinderen, kwetsbare personen of mensen in armoede. Uit de duurzaamheidsdoelstellingen of Sustainable Development Goals van de organisatie komt ook naar voor dat voedsel duurzamer geproduceerd moet worden. Als SDG Champion en maatwerkbedrijf zijn we ons bewust van onze maatschappelijke impact. De duurzaamheidsdoelstellingen vormen de basis van ons beleid. De SDG rond hongerbestrijding is daar dan ook geen uitzondering op!

De link tussen armoede en gezondheid

In WAAK zijn er heel wat maatwerkers die in de doelgroep ‘mensen in armoede’ vallen. Hen werk en een degelijk inkomen verschaffen, is dan ook de kern van ons beleid. Dat biedt hen de mogelijkheden om zichzelf te voorzien van de basis levensbenodigdheden. Een andere belangrijke peiler in onze strategie is ‘gezondheid’. Uit cijfers van de Christelijke Mutualiteit (CM) blijkt bijvoorbeeld dat mensen in armoede 51% meer kans hebben om diabetes te ontwikkelen, 26% meer kans hebben om in een depressie terecht te komen en lijkt er een direct verband te zijn met overgewicht. Armoede heeft met andere woorden een negatieve impact op de gezondheid. Redenen hiervoor zijn dat mensen in precaire financiële situaties zorg sneller uitstellen, maar ook andere zaken, zoals sneller grijpen naar goedkope, ongezonde voeding (kant-en-klare gerechten of fastfood) en gebrekkige gezondheidseducatie (niet weten hoe je gezond kan eten/koken) kunnen hieraan gelinkt worden.Metaalassemblage medewerker van WAAK maatwerkbedrijf

Neerwaartse spiraal doorbreken

We proberen de neerwaartse spiraal van armoede te doorbreken door onze maatwerkers persoonlijk te begeleiden. Hun leidinggevenden en talentcoaches zijn hier dagelijks mee begaan. Ze staan hen met raad en daad bij als ze problemen ervaren en leren hen hoe ze anders kunnen gaan leven. Ook op collectief niveau doen we onze duit in het zakje door mensen vers fruit en hen ’s middags soep en/of een warme, voedzame maaltijd aan te bieden. Eating lunch in cafeteria

Gezond én circulair

Als maatwerkbedrijf houden we rekening met het grotere, maatschappelijke plaatje. Zo mikken we in ons hongerbeleid niet alleen op een verbetering van de gezondheid van onze mensen, we willen dit ook zo circulair en duurzaam mogelijk doen door verspilling maximaal tegen te gaan. Zo kunnen we voor de soep die wij dagelijks aanbieden, rekenen op Foodact 13, het voedselhulpnetwerk van de intercommunale Welzijn13 (W13). Deze organisatie zamelt jaarlijks 300 ton voedseloverschotten in bij warenhuizen, veilingen, handelaars en landbouwers en herverdeelt die onder de Kortrijkse organisaties die zich inzetten voor armoedebestrijding. Zo ontvangen we via ZOWE (initiatief van WAAK en zusterorganisatie De Branding dat zich toelegt op arbeidszorg, activering en doorstroom), die de soep bereidt, ruim 50 kg groenten per week. Vroeger werden deze weggegooid, nu wordt er gezonde soep van gemaakt. Daar wordt iedereen beter van. Mens én maatschappij.Vegetables

Ontdek onze andere SDG's

Ja, ik wens meer informatie

Ook interesse in
Laat ons van uw project horen!

Ja, ik wens me in te schrijven op de nieuwsbrief

Ik wens graag berichten te ontvangen over volgende onderwerpen